Sök

Varberg Sessions

Fredrika Friberg, stadskreatör i Nacka, föreläser på Varberg Sessions 3.

Fredrika Friberg, stadskreatör från Nacka, inspirerade hela publiken vid Varberg Sessions #03.

Den 15 januari 2020 är det dags för fjärde upplagan av Varberg Sessions. Temat är "Den delande staden". Föreläser gör socialantropolog Viktoria Walldin från White Arkitekter och Alexander Ståhle, doktor i stadsbyggnad.

Vill DU gå på Varberg Sessions #04? Scrolla till slutet av sidan!

 

Varberg Sessions är en dag med inspirerande föreläsningar av nyckelpersoner inom stadsutveckling, arkitektur och samhällsplanering. Syftet med Varberg Sessions är att inspirera och visa på möjligheter och alternativ. Att i visionens anda uppmuntra till nytänkande, framåtanda, mod och kunskap – egenskaper som är viktiga för både politiker och tjänstemän när det gäller att planera och skapa framtidens Varberg. 

Varberg Sessions #04 har temat: Den delande staden. Idag vill allt fler bo i städer. Människor och bilar ska samsas på samma yta. Så hur bygger vi våra städer så att de matchar hur människors behov faktiskt ser ut? Och kan det vara så att bilen är ett hinder för en stads ekonomiska utveckling?
Våra föreläsare Viktoria Walldin och Alexander Ståhle kommer ställa dessa - och många fler - frågor på sin spets när de fördjupar sig i ämnet framtidens städer.

Porträttbilder på Viktoria Walldin, White arkitekter, och Alexander Ståhle, VD Spacescape.

Viktoria Walldin och Alexander Ståhle.

Viktoria Walldin är socialantropolog och partner på White Arkitekter. Sedan 2009 har Viktoria byggt ett unikt tvärvetenskapligt team som arbetar internationellt med sociala platsanalyser, miljöpsykologi och olika former av dialogarbete.
- Inom en snar framtid kommer samhällsbyggnadsbranschen att omfamna tanken på att tillväxt måste omdefinieras för en hållbar utveckling. Att ”dela” kanske inte längre är en valfrihet utan ett måste i framtiden, säger hon.

Alexander Ståhle är doktor i stadsbyggnad på KTH och vd för konsultföretaget Spacescape. Hans bok ”Alla behöver närhet” beskriver trender och scenarier för framtidens städer och trafik.
-Många starka trender kommer förändra våra städer. Den 15 januari kommer jag bland annat berätta om varför dagens bilstad kommer förvandlas till något mer attraktivt, efterfrågat, hälsosamt och hållbart.

Dagens moderator är Rudolf Antoni, regionchef på Svenskt Näringsliv. Han var moderator även på Varberg Sessions #03 och är själv en av Sveriges drivande röster när det gäller stadsutveckling.

Varberg Sessions #03

Förra omgången av Sessions ägde rum 2017. Temat var "Att mötas i staden" och handlade om goda offentliga mötesplatser och om hur det viktigt det är att skapa platser i staden som tillhör alla.
Föreläste gjorde Monica von Schmalensee, arkitekt och en av grundarna till Sweden Green Building Council, och Fredrika Friberg, Sveriges enda stadskreatör. Moderator var Rudolf Antoni, då vice vd på Fastighetsägarna GFR och bland annat författare till boken "Utveckla din stad - en guide för städer med ambitioner".

Kommunalråden Jana Nilsson och Lotta Stenkil samt kommundirektör Carl Bartler hälsade  gästerna välkommen till Sessions #03.

Kommunledningen hälsar gästerna välkommen till Sessions #03.

Varberg Sessions #02

Temat för Varberg Sessions #02 var "Att bygga stad". Året var 2016 och inbjudna förläsare var Göran Cars, professor vid Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, och Emma Jonsteg, vd för Utopia Arkitekter. Inför en fullsatt Nöjeshallen berättade de om sin syn på hur man bygger en stad som är ändamålsenlig, hållbar - och vacker. Mark Isitt, journalist, författare och debattör med stadsplanering och arkitektur som specialområde, var moderator.

Varberg Sessions #01

Det allra första Varberg Sessions gick av stapeln 2015. Inbjudna talare var före detta kommunalrådet Ilmar Reepalu (S) och professor Åke E. Andersson. Tillsammans berättade de om hur Malmö lyckades med sin förvandling från nedgången industristad till en förebild när det gäller stadutveckling.

Vill du gå på Varberg Sessions #04?

Precis som förra gången är ett 20-tal platser reserverade för kommuninvånare. Mejla ditt intresse till cecilia.werner@varberg.se. Först till kvarn gäller! Här hittar du mer information om dagen.PDF (pdf, 703.5 kB)

ikon

Kontakta oss

Kommunikationsansvarig

Cecilia Werner

Stadsutvecklingsprojektet

0729-73 28 82

cecilia.werner@varberg.se

ikon

Självservice & blanketter