varningsikon

2020-07-08 07.58

Viktig information till allmänheten i Varbergs kommun

Du hittar vår samlade information med anledning av covid-19 via länk nedan.

Läs mer

Sök

Den här nyheten är äldre än tre månader och kan därför vara inaktuell.

Fredstrappan - ny mötesplats på torget

27 april 2015Hamn- och gatuförvaltningen
Jordan Muwanga har skrivit en bräda till Fredstrappan

Tack till alla er som hjälpte oss att bygga Fredstrappan på torget nu i helgen. Trappan blir en ny mötesplats för fred när vi 100 år efter fredskongressen i Varberg år 1915 ännu en gång tar ansvar för fred och demokrati.

Trappan fylldes snabbt med freds- och kärleksbudskap. Med stort engagemang från barn och vuxna var trappan klar efter bara några timmar. Sjuårige Jordan Muwanga besökte torget med sin mamma och kompis under Varberg weekend. På hans bräda står det: "Det är bra att vi har olika egenskaper. Vi är olika. Visa alltid empati. Sluta kriga".


Hamn- och gatuförvaltningen arbetar med en utvecklingsplan för torget. En av idéerna är att skapa en stentrappa intill den gamla kyrkomuren med breda, djupa trappsteg som ger sittplatser i solläge. Trappan ska göra kyrkan mer tillgänglig genom att ramper och mindre gångtrappor fälls in.

Med Fredstrappan vill vi prova idén med en trappa och se hur den används, samtidigt som vi lyfter fram fredsbudskapet.

Jennie, Anders, Jon och Erland var arrangörer till Fredstrappan

Fredstrappan är ett samarbete mellan Hamn- och gatuförvaltningen, VARBERG CALLING for Peace och Svenska kyrkan. Från vänster: Jennie Fagerström, projektledare för torgförnyelsen och Anders Tell, Drift och anläggning, Jon Liinason, processledare för VARBERG CALLING for Peace och Erland Brander, präst Varbergs församling.

Buster Tegermark hjälpte till att bygga trappan med sin bräda "Vi hjälper våra föräldrar. Vi är mot våld"


Text och foto: Anna Beuerman