Sök

2020-02-17

Invigning i stjärnklar kväll

I torsdags invigdes laserkonstverket Transmission på Världsarvet Grimeton Radiostation. Verkets gröna laserstrålar fick för första gången stråla ut på flera mils omkrets i en helt vindstilla och stjärnklar kväll.

Radiotorn i mörker med gröna laserstrålar.

Foto: Tomasz Zurek

Verket består av två laserprojektioner som monterats på ett av radiostationens torn. Installationen kommer starta på olika tider ett par gånger i månaden och visa olika mönster och frekvenser, slumpvis valda. Ljusstrålarnas rytm bildar ord med Morsealfabetet. Orden förmedlar budskap som bygger på UNESCOs arbete för fred och människors lika värde.

Christofer Bergenblock, ordförande Stiftelsen Världsarvet Grimeton Radiostation, och Lena Språng, ordförande kultur- och fritidsnämnden, invigde gemensamt konstverket genom att sända iväg startsignalen som fick himlen ovanför Grimeton att lysa grön.

På plats fanns också konstnären Aleksandra Stratimirovic som intervjuades om sina tankar bakom konstverket, och musikern Mats Lindström som framförde elektronisk musik.

Konstkoordinatorn Bodil Hedberg är den som har lett projektet med Transmission och hon var nöjd med kvällen.

- Det var en stark upplevelse att stå tillsammans och se ljuset mot himlen. Transmission är ett dynamiskt verk som upplevs olika beroende på när och varifrån människor ser det. 

Konstverket kommer visas ett par gånger i månaden med olika mönster och frekvenser, som programmerats slumpvis.

Transmission är en del av Varbergs kommuns satsning på Konst på landsbygden. Läs mer om konstnärlig gestaltning.