Sök

Hållbarhetspris

Som ekokommun har Varberg en ambition att gå före, dela med sig av erfarenheter och lyfta fram goda exempel som bidrar till hållbar utveckling. Sedan 1992 har Varbergs kommun delat ut ett miljöpris för att uppmuntra engagemang och goda initiativ för hållbar utveckling. Miljöpriset byter från och med 2019 namn till Hållbarhetspriset.

Hållbarhetspriset 2019

Vet du någon som visar goda exempel på engagemang och initiativ för hållbar utveckling? Kanske bidrar du själv eller någon i din omgivning med dessa värdefulla insatser? Glöm då inte att skicka in en nominering till Varbergs kommuns hållbarhetspris 2019.

Kriterier för priset (antagna kf 2018)

En hållbar utveckling bygger på tre dimensioner: miljön, ekonomin och det sociala. Varbergs kommuns hållbarhetspris utdelas för insats som bidrar till att upprätthålla livskraftiga ekosystem, en hållbar resursanvändning och ett välmående samhälle. Juryn skall premiera insatser som:

  • kan tjäna som goda exempel, nu och i framtiden
  • kännetecknas av kreativitet, nytänkande och framåtanda
  • präglas av engagemang och handlingskraft

Såhär nominerar du

Du kan nominera dig själv eller någon annan i din omgivning som visar goda exempel på initiativ och engagemang för hållbar utveckling. Glöm inte att motivera din nominering och att ange dina kontaktuppgifter.

Nominera senast den 31 mars.

Skicka din nominering till ks@varberg.se eller Varbergs kommun, 432 80 Varberg. Märk ärendet/kuvertet ”Hållbarhetspris”. Tänk på att nomineringen skall ha inkommit senast den 31 mars.

Årets jury består av representanter från kommunstyrelsen, kultur- och fritidsnämnden, miljö- och hälsoskyddsnämnden, utbildning- och arbetsmarknadsnämnden och FN-föreningen. Hållbarhetspriset består av en prissumma på 15 000 kr och ett diplom. Priset delas ut på nationaldagen.

MIljöprisvinnare 2018 Limabacka Kvarn

Limabacka Kvarn vann Varbergs kommuns miljöpris 2018.

Tidigare miljöpris

Hållbarhetspriset har tidigare gått under namnet Varbergs kommuns miljöpris.

Miljöpris 2018

Priset tilldelas Limabacka kvarn med motiveringen:

Limabacka Kvarn sätter det ekologiska och närodlade perspektivet i fokus. Hantverk, kvalité och ekologisk produktion genomsyrar verksamheten, som bidrar till en levande och hållbar landsbygd. Här förädlas KRAV-certifierat spannmål från lokala odlare på ett naturvänligt sätt och levereras sedan till lokala bagare. Med engagemang i och samarbete med närliggande förskola och skola förmedlas kunskaper vidare om miljö, ekologi, lokalproducerad mat och småföretagande. Limabacka Kvarn är ett gott exempel på ett lokalt arbete för en hållbar utveckling.

Nyfiken på fler Miljöpristagare?

Här kan du se samtliga Miljöpristagare, 1992–2017PDF (pdf, 141.6 kB).

ikon

Kontakta oss

Sofie Nilsson

Hållbarhetsstrateg

Samhällsutvecklingskontoret

sofie.nilsson2@varberg.se

ikon

Självservice & blanketter