Sök

Sandupptagning

Ett säkert vårtecken är när sopmaskinerna börjar sopa upp sanden efter vinterns halkbekämpning. Här kan du se i vilken ordning vi sopar gator och gång- och cykelvägar i kommunen.

Sandupptagning

Foto: Mostphotos

Som kommun ansvarar vi för sandupptagningen på de kommunala gatorna och vägarna. Utanför tätorten ansvarar Trafikverket för skötseln på statliga vägar och vägföreningar på enskilda vägar. Vem som är väghållare kan du se i denna kartalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

I år börjar sandupptagningen i början av mars. Vi hoppas kunna vara klara med jobben i mitten på maj, men allt beror på vädret. Ifjol var vi helt klara med sandupptagningen i juni på grund av den långa vintern.

Turordning för gator och vägar i tätorten

Vi börjar sopa de större lederna i tätorten, till exempel Träslövsvägen, Västra Vallgatan och Birger Svenssons väg där kollektivtrafiken går. Sedan börjar vi i de centrala delarna och jobbar oss utåt. De större gatorna körs först och sedan bostadsgatorna.

Som fastighetsägare får du gärna sopa ut gruset i gatan från din trottoar men gör det gärna innan vi kommer med sopmaskinen.

Du kan se vilket område (i de centrala delarna) vi sopar just nu, i en kartalänk till annan webbplats. Nu kör vi område 5. Vi har avslutat område 1-3.

När vi kört alla områden kommer vi ta en vända till för att sopa där vi inte kommit åt första gången (vilket exempelvis kan bero på att det stått parkerade bilar på gatan). I vår uppsamlingsrunda använder vi en mindre maskin som kommer åt bättre.

Tvåskift på gång- och cykelbanor

I mitten på mars startar sandupptagningen på gång- och cykelvägar. Dessa vägar körs i tvåskift för att underlätta cykling i kommunen. I centrum prioriterar vi de större pendlingsstråken i första hand, sedan de mindre gång- och cykelvägarna. Turordningen för sandupptagning på gång- och cykelvägarna i kommunens serviceorter är densamma som nämns ovan.

Sandupptagning utanför centrum:

Vi varierar turordningen för sandupptagningen i vägföreningar från år till år. Kommunens entreprenör sköter sandupptagningen i serviceorterna.

Just nu kör vi i:

Vi håller på att avsluta i Bua och kommer starta i Limabacka.

Vi har kört i:

Träslövsläge
Tvååker
Tångaberg
Åskloster

Samhällen på tur:

Väröbacka
Veddige

Sedan kör vi:

(Turordning ännu ej fastställd)
Derome
Tofta
Trönninge
Karl-Gustav
Kungsäter
Gunnarsjö
Skällinge
Rolfstorp
Gödestad
Hunnestad
Himle

Vad händer med sanden?

Vi tar prov på sanden/fliset och om den inte är förorenad används den som fyllnadsmassa i våra byggprojekt. Om fliset är mycket förorenat körs sanden till deponi.

Synpunkter eller felanmälan?

Vi tar gärna emot dina synpunkter. Du kanske har förslag på förbättringar, kritik eller kanske vill visa din uppskattning. Vi hänvisar till vår felanmälan för att kunna ta hand om ärendet så bra som möjligt.

ikon

Kontakta oss

Varberg direkt

0340-880 00

varbergdirekt@varberg.se

 

Öppettider
Måndag-onsdag 08.00-17.00
Torsdag 08.00-18.00
Fredag 08.00-16.00

ikon

Självservice & blanketter