Parkeringsplatser, allmänna

Varbergs kommun har generösa parkeringsvillkor och det är gratis att parkera på alla kommunala parkeringsplatser. Här kan du läsa mer om vad som gäller.
På gatuparkeringar tillämpas parkeringsskiva, p-skiva, och i parkeringshusen startar och avslutar ett digitalt system din parkering automatiskt, här behövs alltså inte p-skivan.
Längsta uppställningstid är i allmänhet 24 timmar. På vissa ställen är det kort parkeringstid. Det gäller särskilt i centrum, där det oftast krävs parkeringsskiva på platser som är tidsbegränsade 1-10 timmar.
Centralt i Varberg finns det fem parkeringshus, dessutom en rad parkeringsplatser runtom i staden på öppen mark.
Parkeringskartor
Våra parkeringar, p-hus och parkeringar för rörelshindrade är utsatta på en karta:
Digital parkeringskarta för Varbergs centrum
Övriga parkeringskartor:
Avståndskarta mellan P-hus i centrum (pdf, 205.4 kB)
Parkeringskarta Apelviken (pdf, 490.3 kB)
Parkeringskarta Getterön (pdf, 347.2 kB)
Använd gärna våra parkeringshus
Parkera i något av våra fem parkeringshus med totalt 1 200 p-platser, bara någon minut från torget. Tillgänglighetsanpassade p-platser finns i alla parkeringhusen. Här finns kameror som läser av din registreringsskylt, vilket gör att de påbörjar och avslutar din parkeringstid automatiskt. Du behöver alltså inte ställa någon p-skiva i parkeringshusen. Det är gratis parkering som gäller, förutom vissa tider, se nedan:
P-hus Briggen
Briggen ligger väster om Varbergs station på Östra Hamnvägen, centralt men vid sidan av stadskärnan i Varbergs hamnområde. I p-huset gäller:
Plan 1-3: 10-timmarsparkering.
Plan 4 och gatuparkeringen utanför p-huset: 17 timmar.
Observera att det är parkeringsförbud kl 23-06 på plan 4 och på gatuparkeringen eftersom platserna ska vara lediga för pendlare på morgonen.
Om du vill stå längre finns betalparkering och längsta parkeringstid är 15 dygn.
Nattparkering enstaka nätter: 30 kr/natt
Nattparkering en månad: 350 kr/månad
Långtidsparkering max 15 dygn: 80 kr/dygnet
Maxhöjd: 2,1 meter
P-hus Kyrkoherden
Kyrkoherden ligger i centrumkärnan, infart både från Bäckgatan och Prästgatan. I p-huset gäller 3 timmar.
Maxhöjd: 2 meter
P-hus Trädgården
Trädgården ligger i centrum vid Galleria Trädgåren med infart från Bäckgatan och Södra Hamnvägen. Från parkeringshuset finns entré direkt in till gallerian. I p-huset gäller 3 timmar.
Det finns också möjlighet att parkera över natt mot betalning.
Maxhöjd: 2 meter
P-hus Lorensberg
Lorensberg har infart från Östra Vallgatan och Sveagatan. I p-huset gäller 3 timmar på entréplan och 10 timmar på nedre plan. Det finns också möjlighet att parkera över natt mot betalning.
Nattparkering enstaka nätter: 30 kr/natt
Nattparkering en månad: 350 kr/månad
Maxhöjd: 2 meter
P-hus Kanngjutaren
Snidaregatan. I p-huset gäller 10 timmar. Det finns också möjlighet att parkera över natt mot betalning.
Nattparkering enstaka nätter: 30 kr/natt
Nattparkering en månad: 350 kr/månad
Maxhöjd: 2,1 meter
Så betalar du parkeringsavgiften i våra parkeringshus.
Appen P-hus Varberg
Det finns en app kopplad till parkeringshus, ”P-hus Varberg”. Genom att registrera bilen i appen kan du få push-notiser automatiskt när parkeringstiden är på väg att gå ut. Du kan även se hur tillgängligheten är i respektive parkeringshus, information om öppettider med mera. Appen är till för att ytterligare underlätta för besökare, det går utmärkt att parkera även utan den.
Frågor om parkeringshusen besvaras av Varbergs Fastighets AB, tel 0340-50 60 00.
Parkering för buss
Bussparkering finns norr om parkeringshuset Briggen på Östra hamnvägen samt nere i innerhamnen, i slutet av Otto Torells gata.
Parkering för husbil
I parkeringskartan (pdf, 7.2 MB) kan du se var det finns parkeringsplatser för husbil.
Det finns även en karta över ställplatser i kommunen.
Evenemangsparkering under sommaren
Under sommaren öppnar vi en evenemangsparkering utmed Ringvägen, på väg ner mot badplatsen Ankaret. Under 2020 är parkeringen är öppen under juli-augusti.
Vem ansvarar för vad?
Riksdagen beslutar om lagstiftningen i parkeringsfrågor. Transportstyrelsen bereder och föreslår förändringar av förordningar och föreskrifter inom trafikområdet. Varbergs kommun, hamn- och gatuförvaltningen har sedan inom sitt ansvarsområde att tillämpa regelverket i sin myndighetsutövning. Om man vill överklaga ett beslut om felparkeringsavgift så vänder man sig till polismyndigheten lokalt i Varberg.
Varbergs kommun strävar ständigt efter att underlätta och informera dig som vill parkera din bil i Varberg. Detta sker till exempel genom att markera vissa utfarter och 10-metersgränser från korsningar och övergångsställen på platser där det kan vara svårt att tyda.
Trafikförordningen
Som trafikant har man skyldighet att ha kännedom om gällande regler när man tar sig fram i trafiken. I Transportstyrelsens broschyr, Stanna och parkera, hittar du en bra och lättöverskådlig information. För mer detaljerad information, se Trafikförordningen
kap 3 §47-57 för reglerna för stannande och parkering.
Privata parkeringar
En del parkeringar i Varberg förvaltas av andra aktörer än Varbergs kommun, vilket framgår av skyltningen. I de fall man får en parkeringsanmärkning där så vänder man sig direkt till de ansvariga, inte till polismyndigheten.
Synpunkter eller felanmälan?
Vi tar gärna emot dina synpunkter. Du kanske har förslag på förbättringar, kritik eller kanske vill visa din uppskattning.
Vi hänvisar till vår felanmälan för att kunna ta hand om ärendet så bra som möjligt.
Senast ändrad: