Sök

Stränder och badplatser

Apelvikens långgrunda sandstrand en sensommarkväll.

Apelvikens långgrunda sandstrand en sensommarkväll.

Om du söker ett varierat strand- och kustliv med såväl långgrunda sandstränder, klippor, gräs, vikar, nakenbad och möjlighet till hundbad, så har du kommit rätt.

Varbergs kommun har drygt 100 km kustlinje från Björkäng i söder till Stråvalla i norr. Utöver de kommunala badstränderna finns det också många andra platser med stränder, klippor och enskilda små vikar, och dessutom tre stycken insjöbad.

De kommunala badplatserna ser olika ut och passar olika behov.

Karta över kommunala badplatserlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Förteckning över havs- och insjöbadenPDF (pdf, 18.2 kB)

Två av Varbergs mest populära stränder, Kåsa och Apelviken, kan ha förrädiska strömmar vid blåst.
Tips på hur du badar och simmar säkert

Barnens badstrand vid Kallbadhuset och Societetsparken.

På Barnens badstrand vid Kallbadhuset.

Bryggor

Ett antal av de kommunala badplatserna är utrustade med bryggor, vilka normalt ligger i från mitten av maj till mitten av september, med flexibel anpassning efter väderförhållanden.

Vid havsstränder från söder till norr

Följande platser är utrustade med bryggor utmed kustlinjen: Träslövsläge, Vikhyddan, Ankaret, Goda Hopp, Skarpe Nord, 1:a vik på Getterön, 4:e vik vid campingen på Getterön, Bua Båle Strand och Kärradal Norra.

För bryggorna på Goda Hopp, nakenbad för herrar, och Skarpe Nord, nakenbad för damer, är ambitionen att dessa ska kunna ligga i året om, men det förutsätter att vädret så tillåter. Dessa bad är belägna utmed Strandpromenaden utmed stråket som går mellan Varbergs fästning och Ankaret.

Vid insjöar

Varbergs kommun har bryggor vid sjön Oklången i Kungsäter, sjön Mäsen i Karl-Gustav och Skällingesjön i Skällinge.

Kustkartan

Läs mer om havsstränder och insjöstränder på kustkartanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster som visar hela Hallands havsbadplatser.

Tillgänglighetsbad - handikappbad

Vi utvecklar våra badplatser så att de blir tillgängliga för fler, speciellt för dig som använder rullstol, rullator eller barnvagn.

Barnens badstrand

Under sommaren 2018 fick stranden ett trädäck och ramp ut i vattnet längs med piren norr om Kallbadhuset. Vi kommer också att förbättra lekmöjligheter och mötesplatser i anslutning till stranden.

Badrullstolar finns att låna på hamnkontoret i gästhamnen, som är bemannat kl. 07-21 under juni till augusti. Kontakta hamnvärden på telefon +46 (0)70-996 57 70 om du är intresserad.

Getteröns femte vik

Ett nytt tillgänglighetsbad med brygga och ramp, håller på att byggas på 5:e vik på Getterön. Förhoppningen är att det kan vara på plats sommaren 2019.

Snorkelled

Snorkling

Illustration: Treativ

Under de utplacerade bojarna på första vik på Getterön finns det spännande läsning under vattnet för den som vill lära sig mer om livet i havet. Snorkelleden är också en möjlighet att visa på vikten av att vi alla är rädda om miljön i havet. För att kunna snorkla krävs att man är simkunnig. De vita bojarna är placerade på grunt vatten medan de röda är placerade på djupare vatten.

Ordningsföreskrifter

På alla kommunala badplatser gäller ordningsföreskrifter. Några grundläggande regler är bland annat:

  • bilkörning på strand är ej tillåten
  • hundar är inte tillåtna på ständerna under tiden 1 maj - 31 augusti
  • ridning är inte tillåten på stränderna under tiden 1 maj - 31 augusti
  • camping är inte tillåten på offentlig plats eller på och i anslutning till stränder
  • kitesurfing är inte tillåten kl 10-15 under tiden 1 juni - 31 augusti när någon badar
  • undvik användning av engångsgrillar direkt på gräsmatta eller berg

Allmänna lokala ordningsföreskrifterPDF (pdf, 702 kB)

Skötsel

Hamn- och gatuförvaltningen ansvarar för skötseln av de kommunala badstränderna.  

Badvattenprover

Varbergs kommun har ett stort antal badplatser med genomgående god badvattenkvalitet.  

I Varbergs kommun tas badvattenprover varannan vecka under högsäsong på våra kommunala badplatser. Analyssvaren på dessa prover rapporteras till Havs- och vattenmyndigheten. Se aktuella provsvar på deras webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Från och med badsäsongen 2014 finns det skyltar uppsatta på samtliga badstränder som informerar om badplatsens aktuella badvattenkvalitet. Denna klassificering bygger på prover tagna sedan 4 år tillbaka och är en långsiktig bedömning av badvattenkvaliteten. Modellen för bedömning av badvattenkvalitet är reglerad av EU. Läs mer om EU-badlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster på Havs- och vattenmyndighetens hemsida.

Björkängs havsbad kan badkvaliteten vara försämrad på grund av avrinning ut i havet från intilliggande jordbruksmark. Vi rekommenderar att du kollar det aktuella badvattenprovetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster innan bad.

Badplatsriktlinje

Kommunens BadplatsriktlinjePDF (pdf, 15.3 MB) fungerar som vägledning och planeringsunderlag för vid utveckling och skötsel av de kommunala badplatserna.

Synpunkter eller felanmälan?

Vi tar gärna emot dina synpunkter. Du kanske har förslag på förbättringar, kritik eller kanske vill visa din uppskattning. Om du vill anmäla ett fel hänvisar vi till vår felanmälan för att kunna ta hand om ärendet så bra som möjligt.

ikon

Kontakta oss

Varberg direkt

0340-880 00

varbergdirekt@varberg.se

 

Öppettider
Måndag-onsdag 08.00-17.00
Torsdag 08.00-18.00
Fredag 08.00-16.00

ikon

Självservice & blanketter