varningsikon

2021-02-26

Kommunens verksamheter påverkas av covid-19

Varbergs kommun arbetar löpande med att anpassa verksamheten utifrån situationen.

Läs mer om Information med anledning av covid-19

Sök

Världsarvet Grimeton

Antenntorn Grimeton

I Varbergs kommun finns ett av Sveriges (och världens) världsarv. År 2004 togs Radiostationen i Grimeton upp på UNESCO:s lista över de ”kultur- och naturmiljöer i världen som anses vara ojämförligt mest enastående”.

Radiostationen i Grimeton togs i drift 1924 för telegrafi med främst Amerika. I landet på andra sidan Atlanten fanns många svenskar som emigrerat i hopp om en bättre framtid. För familj och släkt som var kvar hemma i Sverige var ovissheten stor om hur de nära och kära hade det.


Grimeton – Sveriges port mot världen

Därför beslöt Sveriges riksdag att landet behövde en egen radiostation för att kunna kommunicera med Amerika. Den absolut senaste tekniken valdes och 1924 kunde Sverige för första gången, från den lilla byn Grimeton utanför Varberg, skicka trådlösa meddelanden till New York.


Visningar på engelska och svenska

Idag är Världsarvet Grimeton ett levande kulturarv. Radiostationen och besökscentrum har öppet varje dag under sommarmånaderna och här hålls visningar på både engelska och svenska. Här finns också kafé och butik. Lokalerna och området är anpassat så att det är lätt att sig runt med barnvagn, rullstol eller rullator.

Förvaltas av stiftelse

Världsarvet Grimeton som förvaltas av en stiftelse med TeliaSonera, Svenska staten genom länsstyrelsen i Hallands län och Varbergs kommun som stiftare. Läs mer om Radiostationen Grimetonlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster på världsarvets egen hemsida.

ikon

Kontakta oss

Världsarvet Grimeton

Radiostationen Grimeton 72  

432 98 Grimeton
0340-67 41 90 info@grimeton.org

Självservice & blanketter